Točka: 23.
Podtočka: a)


- -OBRAZLOŽENJE- -

Na temelju članka 19. stavka 1. Odluke o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente za izvrsnost (Službeni glasnik Grada Zagreba 26/21 i 25/22), gradonačelnik Grada Zagreba utvrđuje konačne liste za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost.

      Gradonačelnik Grada Zagreba je, 29. rujna 2022., donio Zaključak o raspisivanju i objavi Natječaja za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost studentima koji su prvi put upisali prvu godinu studija za akademsku godinu 2022./2023., kojim je utvrđeno da će se studentima znanstveno-istraživačkih studija dodijeliti 39, a studentima umjetničkih studija jedna stipendija. Na Natječaj za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost studentima koji su prvi put upisali prvu godinu studija za akademsku godinu 2022./2023., objavljen na web stranici Grada Zagreba 30. rujna 2022., prijavu su podnijela 163 kandidata.

      Povjerenstvo za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost je, nakon završenog bodovanja postignuća kandidata sukladno kriterijima za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu Stipendije propisanim Odlukom o Stipendiji Grada Zagreba učenike i studente za izvrsnost, utvrdilo Prijedlog rang-liste studenata koji su prvi put upisali prvu godinu studija za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost za akademsku godinu 2022./2023., koji je bio objavljen na web stranici Grada Zagreba od 13. siječnja do 23. veljače 2023. godine. Na Prijedlog rang-liste, podnijet je jedan prigovor.

      Kandidat koji se nalazio na 1. mjestu Prijedloga rang-liste studenata koji su prvi put upisali prvu godinu studija za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost za akademsku godinu2022./2023., dostavio je izjavu kojom odustaje od Stipendije Grada Zagreba, pa je Povjerenstvo utvrdilo Izmjenu Prijedloga rang-liste studenata koji su prvi put upisali prvu godinu studija za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost za akademsku godinu 2022./2023. na način da se kandidati od rednog broja 2. do 151. pomiču za jedno mjesto unaprijed. Izmjena Prijedloga rang-liste objavljena je na web stranici Grada Zagreba od 24. siječnja do 02. veljače 2023. godine. Na Izmjenu Prijedloga rang-liste dostavljen je jedan prigovor.

      Povodom prigovora, gradonačelnik je, 22. veljače 2023., donio konačne zaključke. Prigovor podnijet na Prijedlog rang-liste je odbijen, a prigovor podnijet na Izmjenu Prijedloga rang-liste je odbačen.

      Na temelju Konačne liste, studenti koji su prvi put upisali prvu godinu studija će s Gradom Zagrebom sklopiti ugovore o korištenju Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost.